

COUNCIL MEETING AGENDA Monday May 28, 2018 COO Boardroom 9:00 am to 4:30 pm

Attendees:	Mr. David Milne, President, Public Member Mr. Bryan Todd, Vice-President, Elected Member Ms. Jacalyn Cop-Rasmussen, Public Member Mr. Balbir Dhillon RO, Elected Member Ms. Peggy Dreyer RO, Elected Member Mr. Omar Farouk, Public Member Ms. Ingrid Koenig RO, Elected Member Ms. Trudy Mauth, Public Member Ms. Neda Mohammadzadeh RO, Elected Member Ms. Dorina Reiz, Ro, Elected Member Mr. Joseph Richards, Public Member Mr. Rob Vezina, RO, Elected Member Mr. Edward Viveiros RO, Elected Member Mr. Gordon White, Public Member
Administration:	Fazal Khan RO, Registrar

Administration: Fazal Khan RO, Registrar Bev Sloan, Deputy Registrar Amy Stein, General Counsel Carolyn Robertson, Executive Assistant

Overall Meeting

Purpose: To review reports and make decisions as required.

Time	Item	Deliverable	Owner
9:00 - 9:05 5 minutes	1.0 Introduction1.1 Introductions and Announcements1.2 Conflict of Interest Declaration1.3 Adoption of Agenda	Motion to adopt the agenda	Independent Chair
9:05 –9:10 5 minutes	2.0 Minutes 2.1 January 29, 30 2018 (*)	Decision	Independent Chair
9:10 – 9:20 10 minutes	3.0 Finance 3.1 Draft 2017 Audited Financial Statements (*)	Motion	Peter Sevitt, Auditor
9:20 – 9:30 10 minutes	3.2 2017 College Reserve Fund Allocations (*)	Motion	Fazal Khan, Registrar & Peter Sevitt, Auditor
9:30 – 9:35 5 minutes	3.3 Confirmation of College Auditor for 2018	Motion	Bev Sloan, Deputy Registrar



9:35 – 9:45 10 minutes	3.4 2017 Year-End Variance Report	Information	Fazal Khan, Registrar & Bev Sloan Deputy Registrar
9:45 – 9:55 10 minutes	3.5 2018 Year-to-Date Financial Report	Information	Fazal Khan, Registrar & Bev Sloan, Deputy Registrar
9:55 – 10:10 15 minutes	4.0 Discussion and Decision 4.1 Executive Election Bylaw Update (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
10:10–10:20 10 minutes	4.2 Bylaw Requiring Public Member for Chair of Council, ICRC and Discipline (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
10:20–10:35 15 minutes	BREAK		
10:35–10:45 10 minutes	4.3 By-Law Amendment Feedback - Electoral District 6. (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
10:45–11:00 15 minutes	4.4 By-Law Amendment Feedback - Committee Terms (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
11:00 –11:05 5 minutes	4.5 Governance Policy Updates 4.5.1 Human Resources and Operational Boundaries Policy (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
11:05 –11:15 10 minutes	4.5.2 Reserve Fund Policy (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
11:15 –11:25 10 minutes	4.5.3 Council Terms of Reference Policy (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
11:25 –11:35 10 minutes	4.5.4 Council Effectiveness Self Evaluation Process Policy (*)	Motion	Gord White, Chair of Governance
11:35–11:50 15 minutes	4.6 Prescription Expiry Dates (*)	Consensus	Fazal Khan, Registrar
11:50–12:50 1 hour	LUNCH		
12:50– 1:10 20 minutes	4.7 Refining the Appointed Member Selection Process	Consensus	David Milne, Chair of Executive
1:10–1:25 15 minutes	4.8 Standards of Practice Review	Motion	David Milne, Chair of Executive



			Fazal Khan, Registrar
1:25 –1:40 15 minutes	4.9 Sexual Abuse Prevention Guidelines	Motion	David Milne, Chair of Patient Relations
1:40 –1:50 10 minutes	4.10 Funding for Therapy and Counselling Program	Motion	David Milne, Chair Patient Relations
1:50 –1:55 5 minutes	4.11 NAIT Refraction Program	Motion	Rob Vezina, Chair of Registration
1:55 –2:10 15 minutes	5.0 Updates 5.1 Legislative Updates (*)	Information	Amy Stein, Legal Counsel
2:10 – 2:20 10 minutes	5.2 Professional Demographics (*)	Information	Katya Shtrachman, Manager of Registration
2:20 –2:35 15 minutes	5.3 Projects Update	Information	Farrah Kamani, Manager Special Projects
2:35 –2:50 15 minutes	BREAK	Information	
2:50 –3:00 10 minutes	6.0 Reports (*) 6.1 Registrars Report (*)	Information	Fazal Khan, Registrar
3:00 –3:10 10 minutes	6.2 Office of the Fairness Commissioner Update	Information	Laura Briard, Manager, Professional Programs
3:10 –3:20 10 minutes	6.3 Committee Reports (*)	Motion to accept committee reports	Independent Chair
3:20 – 3:30 10 minutes	7.0 Presentation		
3:30	8.0 Adjournment	Motion to Adjourn	Independent Chair